Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

In het kort

Heb je vragen over Schalkwijk aan Zet? Kijk dan eerst of je vraag op deze pagina beantwoord wordt.

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar schalkwijkaanzet@haarlem.nl. De beheerders van Schalkwijk aan Zet beantwoorden je vraag dan zo snel mogelijk!

Ik heb geen stemcode om te kunnen stemmen. Wat nu?

Alle Schalkwijkers van 18 jaar en ouder krijgen per post een persoonlijke stemcode thuisgestuurd. Geen code ontvangen? Mail je naam, adres en geboortedatum naar schalkwijkaanzet@haarlem.nl en we zoeken het voor je uit.

Ik wil mijn stem wijzigen. Hoe moet dat?

Je hebt je keuze gemaakt, en gestemd met je persoonlijke stemcode. Je wil je keus toch nog veranderen. Ga dan nogmaals door de 4 stappen van het stemproces. Als je opnieuw met je persoonlijke code hebt gestemd wordt je eerste keuze overschreven door je laatste keuze. Appeltje-eitje.

Waarom moet ik minimaal 50.000 euro verdelen?

Je hebt een keus voor 1 of meer favoriete plannen gemaakt, maar het lukt je niet om te gaan stemmen. Waarschijnlijk komt dat omdat je nog niet voldoende budget hebt verdeeld. Je moet minimaal voor 50.000 euro aan favoriete plannen toevoegen aan je keuzelijst. Daardoor wordt de verdeling van het budget over het aantal grote en kleine plannen eerlijker en kunnen er uiteindelijk meer plannen worden uitgevoerd.

Ik wil het geld maar aan 1 plan geven, kan dat?

Je moet altijd minimaal 50.000 euro verdelen over de plannen van je keuze. Dat kan voor 1 plan van 50.000-70.000 euro zijn, of voor meer kleinere plannen die samen tenminste 50.000 euro vragen.
Hierdoor wordt de verdeling tussen kleine en grote plannen eerlijker.

Kan ik zelf bepalen hoeveel geld ik aan een bepaald plan geef?

Nee, dat kan niet. Als je een plan uitkiest, kan je alleen maar het budget geven wat er voor dat plan is berekend (dus niet meer of minder).

Hoeveel plannen worden uiteindelijk gerealiseerd?

Er is een budget van in totaal € 70.000,- voor heel Schalkwijk beschikbaar. Hoe meer plannen voor Schalkwijk kunnen worden gerealiseerd, hoe leuker.

Wat is het verschil tussen liken en stemmen?

In de eerste ronde van Schalkwijk aan Zet kan je een plan een like (duimpje omhoog) geven. Plannen met 50 likes of meer gaan door naar de tweede ronde: de haalbaarheidstoets. Daar wordt gecheckt of plannen ook echt binnen 1 jaar kunnen worden uitgevoerd.
Als een plan door de haalbaarheidscheck komt, gaat het door naar de derde en laatste fase: de stemronde. Schalkwijkers van 18 jaar en ouder verdelen daar 70.000 euro over de haalbare plannen. Dat doen ze door een lijstje van favoriete plannen samen te stellen. Met hun persoonlijke code verzenden ze hun keuze naar de eindtelling. Dat noemen we stemmen.

Wat is het verschil tussen liken en een argument plaatsen?

Als je een plan goed vindt geef je een like. Je klikt dan op het duimpje rechtsboven in het vlak naast de foto. Je like wordt dan opgeteld bij het aantal eerder gegeven likes. Bij 50 likes of meer gaat het plan door naar de tweede ronde (haalbaarheidscheck). Voor een like vragen we naar je postcode.
Als je (serieuze, inspirerende, aanvullende) ideeën voor of tegen het plan hebt geef je een argument. Dat kan je onderaan de pagina van het plan doen. Voor een argument vragen we naar je e-mailadres.

Kan ik ook een like uitbrengen zonder argument?

Ja, dat kan zeker! De meeste mensen doen dat ook. Voeg alleen een argument toe als je denkt dat dat nuttig is voor het idee. Argumenten die op de persoon spelen of beledigend zijn verwijderen we. Voor het toevoegen van een argument moet je trouwens inloggen, voor het geven van een like hoef je alleen je postcode in te vullen.

Waarom kan ik in de eerste ronde niet tegen stemmen?

In de eerste ronde mag iedereen een idee op de website plaatsen. Ideeën met 50 likes of meer beoordelen we in de tweede ronde. Een like is dus geen stem: het bepaalt alleen maar of we het plan in de tweede ronde gaan checken. Of het veilig is, of de buurt het een goed plan vindt, of het juridisch mag, of het binnen de spelregels van Schalkwijk aan Zet past. Als een idee die check doorstaat gaat het door naar de derde ronde. Pas in die ronde stemmen de Schalkwijkers op ideeën, die zij volgend jaar willen hebben uitgevoerd. Als u goede redenen heeft om een idee geen goed plan te vinden horen we dat graag in de argumenten.

Hoe vaak kan ik een plan liken?

Je kan een plan maar 1 keer liken. Je kan wel meerdere plannen (1 keer) liken.

Ik vind meer plannen leuk. Kan ik die allemaal liken?

Ja. Je kan meerdere plannen liken. Elk afzonderlijk plan kan je maar 1 keer liken.

Tot wanneer kan ik een plan liken?

Je kan een plan tot en met zondag 25 oktober liken. Daarna begint de haalbaarheidscheck voor plannen die 50 of meer likes hebben behaald.

Mag ik liken of geld verdelen als ik niet in Schalkwijk woon?

Liken van plannen kan door iedereen met hart voor Schalkwijk. Dat kan tot en met 25 oktober.
Geld verdelen over de plannen die zijn getoetst op haalbaarheid mag uitsluitend door bewoners uit Schalkwijk van 18 jaar en ouder. Zij krijgen daarvoor in de eerste helft van november 2020 een persoonlijke pincode thuisgestuurd.

Hoe kan ik zien of ik een plan heb geliked? En kan ik een like nog intrekken?

Als je op het 'duimpje-omhoog'-symbool naast de foto van een plan hebt geklikt, wordt het balkje groen. Dan telt jouw like mee in de teller. Als je nog een keer op het symbool klikt, wordt het balkje weer blauw. Je like is dan ingetrokken en telt niet meer mee. Je kan een plan maar 1 keer liken.

Ik heb een argument ingediend, maar ik wil mijn mening veranderen. Kan dat?

Ja, dat kan. Door opnieuw op de knop 'voor' of 'tegen' te klikken kun je je reactie aanpassen of ongedaan maken. Nadat je een argument geplaatst hebt, kun je deze wijzigen of verwijderen via de iconen in de rechterbovenhoek.

Waarom kan ik geen plan indienen na 18 oktober?

Mensen kunnen tot en met 18 oktober een plan indienen. Je kunt nog wel tot en met 25 oktober stemmen op de plannen. Zo hebben de mensen die een plan hebben ingediend nog een week om minimaal 50 likes te verzamelen om door te gaan naar de haalbaarheidscheck door de gemeente.

Hoe bepaal ik wat mijn idee kost?

Probeer je idee voor jezelf eerst zo duidelijk mogelijk op papier te zetten. Bedenk goed wat je nodig hebt en wie je daarbij moet helpen, en hang daar een prijskaartje aan. Vaak kan je op internet al een goede indruk krijgen van wat zaken kosten. Kom je er niet uit? Dan helpen wij je. Ga naar een van de spreekuren of stuur ons een e-mail. Kan je iets zelf doen? Of heb je een club van vrijwilligers om je te helpen? Dat scheelt weer kosten.

Ik wil een bedrijf in Schalkwijk starten, mag ik daar ook een plan voor indienen?

Nee, Schalkwijk aan Zet is niet bedoeld voor commerciële, ideologische of religieuze initiatieven. Daarvoor zijn andere financieringsmogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op de Haarlemse initiatievenwebsite www.haarlemlink.nl.

Wat gebeurt er met mijn plan als het op de site staat?

Na het uploaden van je plan heb je tot en met 25 oktober de tijd om campagne te voeren en likes te werven voor jouw plan. De gemeente checkt alle ingediende plannen op haalbaarheid en maakt op 16 november bekend welke plannen de begrotingsfase in gaan. Daarna hebben alle Schalkwijkers van 18 jaar en ouder tot en met 10 december de mogelijkheid om het wijkbudget van € 70.000,- over de haalbare plannen te verdelen. Op 18 of 19 december 2020 worden de winnende plannen bekendgemaakt in het winkelcentrum Schalkwijk.

Ik heb een plan ingediend, maar ik wil mijn plan graag wijzigen. Kan dat?

Je kunt je plan aanpassen zolang er nog geen stem (voor of tegen) is uitgebracht of een argument bij is geplaatst. Je moet hiervoor ingelogd zijn met het e-mailadres waarmee je je plan hebt ingestuurd. Is er al wel op je plan gereageerd, maar wil je toch nog wat aanpassen? Mail je vraag dan naar schalkwijkaanzet@haarlem.nl en dan kijken we hoe we je kunnen helpen.

Als je plan wordt gekozen, moet je het zelf binnen 1 jaar uitvoeren. Maar ik weet niet of ik dat kan!

Jij bent de baas van jouw plan, maar het staat je natuurlijk vrij om hulp te zoeken. Bij je buren, de wijkraad, je ouders of anderen in je omgeving. Samen doen is altijd leuker dan in je eentje aan de slag gaan.

Waarom heb ik 50 likes nodig om mijn plan door te laten gaan naar de volgende ronde?

De gemeente vindt het belangrijk om te weten of er draagvlak in de wijk is voor een plan. Daarom vragen we bewoners ook te reageren op de plannen door middel van argumenten voor en tegen. De argumenten uit de wijk en de likes geven ons een goed beeld van het draagvlak.

Hoe kan ik mijn ingediende plan op Schalkwijk aan Zet delen op mijn Facebookpagina, Twitter, WhatsApp, etc.?

Op jouw planpagina vind je rechts bovenaan onder het kopje ‘Deel dit voorstel’ knoppen om je plan te delen via Facebook, Twitter, WhatsApp en e-mail. Je kunt natuurlijk ook de URL (weblink) van je planpagina kopiëren uit de adresbalk van je internetbrowser, en deze zelf delen met wijkgenoten. Instagram biedt geen deelmogelijkheid; daarvoor moet je zelf een post aanmaken.

Verdwijnt mijn plan als ik op 25 oktober niet voldoende stemmen heb?

Nee. Ook na de campagnetijd blijft je plan op de site staan. Deze wordt dan opgenomen in het archief van geüploade plannen om anderen te inspireren. Op 31 maart 2021 (ongeveer drie maanden na de bekendmaking van de winnende plannen) gaat de website uit de lucht.

Kan ik een plan indienen als ik niet in Schalkwijk woon?

Ja, iedereen mag een plan op de website zetten. Dus ook als je bijvoorbeeld in Schalkwijk werkt of naar school gaat, maar er niet woont. Ook je leeftijd maakt niet uit. Houd er wel rekening mee dat je je plan, als het wordt gekozen, zelf moet uitvoeren.

Ik wil graag een plan indienen voor een andere wijk in Haarlem. Kan dat?

Leuk dat je zo enthousiast bent over Schalkwijk aan Zet. Dat zijn wij ook! Schalkwijk aan Zet is één van de experimenten met nieuwe vormen van democratie. Dit experiment wordt 2x uitgevoerd in Schalkwijk. Daarna beslist de gemeenteraad of deze manier van invloed uitoefenen op je eigen wijk ook over andere wijken wordt uitgerold.

Kan ik mijn eigen plan liken?

Ja, je kan je eigen plan 1 keer zelf liken.

Ik ben niet zo handig met internet. Kunnen jullie me helpen?

Jazeker! Helaas komen de spreekuren in het winkelcentrum te vervallen vanwege de nieuwe corona-maatregelen. Maar je kan ons een e-mail sturen met je vragen. Wil je liever worden teruggebeld? Vermeld in je mailbericht dan ook je telefoonnummer en we maken zo snel mogelijk een afspraak met je. Of bel naar de gemeente Haarlem op 14 023, en vraag naar Team Schalkwijk aan Zet.

Waarom heb ik geen wachtwoord nodig?

Uit gebruiksvriendelijkheid en veiligheid werkt deze site met een inloglink. Je hoeft dus geen wachtwoord te onthouden om toegang te hebben tot de site. Bovendien vinden wij het veel veiliger om geen wachtwoorden op te slaan van onze gebruikers. Op die manier kunnen wij de privacy het beste waarborgen.

Hoe veilig is deze site?

De gemeente neemt beveiligingsmaatregelen om misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken. Meer weten over privacy en beveiliging van persoonsgegevens? Lees dan onze privacyverklaring.

Waarom moet ik een nieuwe link aanvragen als ik uitlog?

Voor je eigen veiligheid slaan we geen accountgegevens op. We werken met een eenmalige inloglink die 48 uur geldig is. Als je niet uitlogt kan je daarna direct terecht op de website. Log je uit, dan is de link verlopen en hebben we geen gegevens meer van jou. Wel zo veilig!

De site werkt niet goed. Waar moet ik dit melden?

Vervelend dat de site niet werkt. We willen dit snel oplossen. Graag ontvangen wij een e-mail met daarin een korte uitleg waar het mis gaat en eventueel de URL (weblink) van de pagina waar het over gaat. Ons team zit paraat om problemen zo snel mogelijk op te lossen!

Ik zie een vreemde afzender in een e-mail van Schalkwijk aan Zet. Klopt dat?

Het e-mailadres van Schalkwijk aan Zet is schalkwijkaanzet@haarlem.nl. Ons team krijgt die mails binnen en beantwoordt ze ook. Soms krijg je een automatisch aangemaakte mail, bijvoorbeeld als bevestiging dat je plan is ontvangen. Dan is het e-mailadres noreply@openstad.nl.

Login om verder te gaanCancel

Je plan is geplaatst.